VEELGESTELDE VRAGEN

Bekijk hier de meest gestelde vragen over Diepeveen.

ALGEMEEN

Waar ligt Diepeveen?

Diepeveen ligt in Rotterdam-West, aan de voet van het Dakpark. Het vormt de entree van M4H, Rotterdams makers district, waar ontwerpers de toekomst uitvinden. Tegelijkertijd verbindt het de woonwijken Bospolder-Tussendijken, Historisch Delfshaven en Schiemond.

Ga voor meer informatie naar pagina Locatie.

Waarvoor kan ik me registreren?

Wanneer je algemene belangstelling hebt in Diepeveen, dan kun je je e-mail adres doorgeven zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen rondom Diepeveen.

Wat is De Huidenclub?

De Huidenclub is vernoemd naar leerlooierij De Rotterdamsche Huidenclub, die in 1914 intrek nam in het pand aan de Vierhavensstraat. Anno 2021 is het een club van makers en denkers die samen met buurtgenoten een inclusieve mini-maatschappij vormen. Als collectief, maar ook individueel pakken ze maatschappelijke uitdagingen beet, ontwikkelen ze nieuwe concepten en proberen deze terplekke uit.

Met de Huidenclub heeft Rotterdam-West er een plek bij die prikkelt, inspireert en verbindt en waar iedereen welkom is.

Lees hier meer over De Huidenclub

WONEN

Zijn er nog woningen te koop op Diepeveen?

Alle woningen op Diepeveen zijn inmiddels verkocht.

Hoe is duurzaamheid meegenomen in de ontwikkeling van Diepeveen?

Tussen de woongebouwen op Diepeveen vind je straks meerdere groene buitenruimtes. Dat is niet voor niets: in een groene omgeving voelen we ons prettig. Bovendien dragen bomen en planten bij aan een duurzame toekomst, waarin we moeten omgaan met hitte, droogte en zo nu en dan een heftige regenbui.

Daarnaast zijn de woningen in Diepeveen duurzaam: ze hebben geen gasaansluiting maar worden verwarmd door duurzame restwarmte uit het Rotterdamse stadswarmtenet.  Uiteraard voldoen de woningen aan de wettelijke BENG waarden (BENG staat voor: Bijna EnergieNeutraal Gebouwen).

Lees hier meer over duurzaamheid op Diepeveen.

Wanneer is de oplevering van de woningen?

Op dit moment is een prognose van de planning nog lastig af te geven. Wij verwachten vanaf het derde kwartaal van 2023 de huurwoningen en vanaf het vierde kwartaal van 2023 de koopwoningen op te leveren. Dit is nadrukkelijk een prognose, hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Moet je als koper een VvE bijdrage betalen?

Kopers van een woning op Diepeveen zullen een VvE bijdrage moeten betalen. De VvE bijdrage wordt per m2 berekend. Hoe groter jouw appartement, hoe hoger de bijdrage. De hoogte van de verplichte bijdrage hangt samen met de gemeenschappelijke voorzieningen (zoals de binnentuin) waar je op kunt rekenen, de verzekering van het gebouw en de verwachte kosten voor onderhoud. Koop je ook een parkeerplaats? Dan betaal je voor deze zaken ook servicekosten.

 

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK-Garantie en -Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl.

Waar vind ik nog meer informatie over het kopen van een nieuwbouwwoning?

Op de website van bewust nieuwbouw vind je meer informatie over wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning. Kijk op www.bewustnieuwbouw.nl voor meer informatie.

Wanneer kan ik me aanmelden voor een huurwoning?

Diepeveen is nog in aanbouw. Zodra we meer weten over de start van de verhuur zal dit bekend worden gemaakt. Heb je interesse in een huurwoning? Dan kun je via de volgende website jouw gegevens achterlaten.

ZELFBEWONINGSPLICHT

Wat houdt de zelfbewoningsplicht in?

De zelfbewoningsplicht verplicht de koper om de woning zelf (met zijn/haar eventuele gezinsleden) als hoofdverblijf te bewonen en die niet aan derden te zullen doorverkopen.

Op Diepeveen heeft de gemeente deze regel vastgesteld op de studio’s en de tussenwoningen van woningtype 4A. In een woning waar deze regels gelden moet de eigenaar dus zelf wonen. Je mag de woning niet verhuren aan derden, zowel voor kortere als langere tijd.

De zelfbewoningsplicht geldt niet in het geval van bewoning of huur door eerstegraads bloed- en aanverwanten.

Voor welke woningen op Diepeveen geldt een zelfbewoningsplicht?

Op Diepeveen geldt er alleen een zelfbewoningsplicht voor de woningen in het middensegment koop. Dit zijn de tussenwoningen van woningtypen 4A en de studio’s met de bouwnummers: 133, 134, 135, 141, 142, 143, 149, 150, 151, 157, 158, 159, 165, 166, 167, 173, 174, 175, 184, 185, 186 en 187.

Hoelang geldt de zelfbewoningsplicht?

De zelfbewoningsplicht geldt voor 5 achtereenvolgende jaren van bewoning. Dit betekent dat na de oplevering van jouw studio of tussenwoningen van woningtype 4A, er verplicht 5 achtereenvolgende jaren zelf gewoond moet worden voordat doorverkoop mogelijk is.

Er wordt een boete ter hoogte van 10% van de koopprijs opgelegd bij schending van deze plicht.

Zijn er uitzonderingen op de zelfbewoningsplicht?

De zelfbewoningsplicht is alleen van toepassing op de studio’s en de tussenwoningen van woningtype 4A op Diepeveen. De gemeente kan schriftelijk ontheffing verlenen in het geval van:

- Verandering van werkkring van de Koper op grond waarvan redelijkerwijs verhuisd dient te worden;
- Overlijden van Koper of diens echtgeno(o)t(e);
- Ontbinding van het huwelijk door echtscheiding dan wel ontbinding van het geregistreerd partnerschap van koper;
- Verhuizing waartoe wordt genoodzaakt door de gezondheid van de koper of van één van zijn gezinsleden;
- Het vinden van een werk- of scholingskring buiten een straal van vijftigkilometer (een uur reizen vanaf de woonplek);
- Faillissement of anderszins aantoonbaar terugval in inkomen, zoals doorverlies van arbeidsuren van één van de kopers;
- Andere bijzondere omstandigheden, waarvoor aan de koper schriftelijk toestemming is verleend door de gemeente.